Tajemnice polskiej restauracji w Szanghaju
– Wcześniej nie było polskiej restauracji w Szanghaju, ani polskiego jedzenia, tego po prostu brakowało – opowiada Joanna Boczek, która wraz z Modlińską, wpadła na pomysł otwarcia restauracji z kuchnią znad Wisły i Odry. Zawsze pracowałam w gastronomii, Gosia miała zaplecze bardziej marketingowe, także wspólnymi siłami udało nam się zacząć – dodaje. Na początku w 2016 roku sprzedaż pierogów była dla Polek zajęciem dodatkowym. Jedna była menedżerką baru, druga nauczycielką angielskiego. W weekendy brały udział w różnych targach pop-up, gdzie miały swoje stoisko z pierogami. Zawsze przy nim ustawiała się długa kolejka. Widząc tak pozytywną reakcję rynku, rok później, Pierogi Ladies znalazły swoją pierwszą stałą lokalizację przy ulicy Jiaozhou. Po kilku kolejnych zmianach, we wrześniu 2018 roku, na tej samej ulicy, Pierogi Ladies 2.0 oficjalnie otworzyły swoje drzwi dla klientów spragnionych polskich smaków.
Więcej: Polski biznes w Chinach: Szanghajska przygoda właścicielek Pierogi Ladies 22.02.2021 Źródło: Chińskie Radio Międzynarodowe |